MediaLAB Amsterdam is now the Digital Society School! You are viewing an archive of MediaLAB projects. Content on this website may be outdated, and is without guarantee.

Gezamenlijk PERSBERICHT MediaLAB Amsterdam en Gemeente Almere


 

 

 

Light Challenge 2013                                                          Almere, 17 juni 2013

Op 6 februari 2013 is in Heerenveen de tweede editie van de landelijke ontwerpwedstrijd voor innovatieve straatverlichting, Light Challenge 2013 van start gegaan. De Agavestraat in Almere-Buiten neemt ook deel aan deze competitie. Uniek aan deze wedstrijd is de inbreng van de bewoners, de samenwerking met bedrijven, overheid en onderwijs.

De andere Light Challenge gemeenten zijn Heerenveen, Assen, Groningen, Hardenberg, Nijmegen, Venray, Almelo, Rotterdam en Leiden.

In Almere zijn de bewoners van de Agavestraat gevraagd om de studenten ideeën te geven hoe zij hun straat het liefst verlicht zien in de avond en nachtperiode. De studenten zijn met die informatie aan de slag gegaan.

Het studententeam van MediaLAB Amsterdam (HvA) heeft een enorme prestatie geleverd in het bedenken van een concept en het uitwerken van een prototype.

Vijf maanden lang hebben de studenten van het MediaLAB gewerkt aan hun concept om de straatverlichting in de Agavestraat te Almere te vernieuwen. In het concept proberen de studenten het veilige en gezellige gevoel van een huiskamer na te bootsen door een huis te creëren in de straat. Deze sfeer wordt geaccentueerd door gebruik te maken van een lichtmast in de vorm van een staande lamp. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van luminous coating op de muur en reflective stones in de weg die het silhouet van een willenkeurige kamer in het huis verbeeldt. Als de studenten de competitie winnen is er een realistische kans dat het concept in de straat en mogelijk in de toekomst in andere straten wordt geplaatst.

Vol trots nodigen zij uit, vandaag om 21.00 uur, in de Agavestraat uit om bij de onthulling van het prototype aanwezig te zijn. Wethouder Ed Anker, zal hiervan getuige zijn. De studenten willen graag hun concept uitleggen en vervolgens laten zien hoe het werkt.

Op de finaledag 3 juli 2013 in Rotterdam presenteren alle tien teams hun prototype, en een korte film over het proces en een impressie van de plaatsing aan de jury.

De jury beoordeelt het concept en prototype aan de hand de peilers: innovatie, duurzaamheid en burgerparticipatie. Aan het eind van de feestelijke avond weten we welk team er gewonnen heeft.

Voor verdere informatie neem contact op met Bauke Bakker (06-18046941).